dilluns, 14 de març del 2011

Les plantes amb llavors

Les plantes amb llavors
Les plantes i llavors, també anomenades espermatòfits, es caracteritzen per tenir llavors formades en uns òrgans especials, les flors .La llavor és una estructura protectora que conté l’embrió de la nova planta i substàncies alimentàries de reserva .L’embrió es manté inactiu dins la llavor fins que es donen condicions favorables perquè germini.
La reproducció de les plantes amb llavors
Hi ha plantes que es reprodueixen asexualment a partir d’esqueixos, fragments de la planta, com per exemple una tija, capaços de generar una nova planta, o a partir de gemmes, grups de cèl•lules a partir de les quals també es forma una nova planta.
En la reproducció sexual hi intervenen les flors. La flor conté els òrgans reproductors :
-L’òrgan reproductor masculí o androceu és format pels estams, que produeixen el pol•len, on hi ha les cèl•lules reproductor masculí.
-L’òrgan reproductor femení o gineceu és format pel pistil, que és on es formen les cèl•lules reproductores femenines.
Hi ha dos grans grups de plantes amb llavors, que es diferencien pel fet de tancar o no les llavors dins de fruits.
Les plantes sense fruit
Les plantes sense fruit, gimnospermes, són plantes amb flors que fan llavors, però que no les tanquen dins un fruit. Les flors d’aquestes plantes acostumen a ser petites i poc vistoses. L’agent pol•linitzador més habitual és el vent .Els representants més coneguts són el pi, l’avet, el xiprer o el cedre.
Les plantes amb fruit
Les plantes amb fruit, anomenades angiospermes, constitueixen el grup més nombrós dins el regne de les plantes. Presenten formes arbòries, arbustives i herbàcies.
Les flors d’aquestes plantes acostumen a tenir colors vius, olors perfumades, formes atractives i són plenes de substàncies nutritives. Totes aquestes característiques són una estratègia per atreure alguns animals que, a canvi d’alimentar-se de les substàncies nutritives, col•laboren en la pol•linització.
La característica principal de les plantes amb fruit és que, un cop s’han format les llavors, aquestes queden tancades dins d’una estructura especial, el fruit. El fruit prové d’una part del gineceu, l’ovari, que es torna carnós, s’endureix o canvia de forma. La funció del fruit és contribuir a la dispersió de les llavors i al procés de germinació.
Alguns exemples de plantes amb fruit són la margarida, els cactus, el romaní, el blat, el castanyer...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada